Ogórki marynowane z musztardą smakują wyśmienicie. Są one ulubionym przepisem mojego męża.

Szukasz łatwego przepisu, który zadziwi Twoich gości i sprawi im przyjemność (w końcu kto nie kocha kiszonych ogórków?). Ogórki kiszone z musztardą to pyszna przekąska lub szybki posiłek.

Czego potrzebujesz.

  • 4 kg ogórków
  • 200g cukru
  • 200ml oleju roślinnego
  • 200 ml octu
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki musztardy w proszku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 pęczek kopru
  • 2 cebulki

Przystąpiliśmy do przygotowania naszych ogórków.

Należy je dobrze umyć, a następnie umieścić w zimnej wodzie na 2 godziny. Następnie kroimy ogórki na mniejsze kawałki i przygotowujemy marynatę.

Połącz cukier, olej, ocet, przyprawy, sól, musztardę w proszku i pieprz. Za pomocą tłuczka rozgnieć czosnek, a następnie dodaj go do przygotowanej mieszanki. Dodaj marynatę do zmielonego koperku.

Następnie do tej mieszanki dodaj pokrojone ogórki. Niech odpoczywają przez 3 godziny, mieszając co 30 minut. Marynatą należy zalać ogórki.

Słoiki zakręcane gotujemy w wodzie przez około 15 minut. Po ostygnięciu wyjmujemy je i pozostawiamy do ostygnięcia.

error: Treść zabezpieczona !!