Potrzebujesz tylko 5 ziemniaków, 400 g mięsa mielonego, 5 łyżek śmietany, pomidory, ser i przyprawy: Ziemniaki z mięsem mielonym, śmietaną i serem.

To obfity, szybki i oryginalny posiłek. Idealne trio, które pokocha każdy i będzie prosić o dokładkę! Danie możesz podawać np. ze świeżą sałatką warzywną.

Potrzebujesz:

  • 4-5 dużych ziemniaków
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 300-400 g mięsa mielonego
  • 5 łyżek śmietany
  • sól, mielony czarny pieprz, papryka (lub inne przyprawy) do smaku
  • dowolny ser

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki i pokrój na kawałki o grubości około 1 cm. Ugotuj je w lekko osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odlej wodę i pozwól im lekko ostygnąć. Następnie rozłóż ziemniaki na posmarowanej olejem formie lub naczyniu żaroodpornym.

Przygotuj sos śmietanowy: Wymieszaj śmietanę z solą, mielonym czarnym pieprzem, słodką papryką. Gotowym sosem posmaruj ziemniakami.

Pomidory pokrój w plastry (jeśli są duże, pokrój je w półksiężyce) i ułóż na ziemniakach. Do mielonego mięsa dodaj sól, mielony czarny pieprz i inne przyprawy do smaku. Dobrze wymieszaj.

Z mielonego mięsa uformuj małe kulki, następnie lekko je spłaszcz i ułóż na powierzchni plasterków pomidora.

Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 ° C i piecz przez 30-35 minut. Następnie wyjmij z piekarnika i posyp każdy kawałek startym serem.

Piecz jeszcze przez 15 minut, aby ser się roztopił i zrumienił. Podawaj i ciesz się ich pysznym smakiem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!