5 minut i masz pusty talerz: Ciasto monte, które pokochasz: Bez dyskusji, to najlepszy niepieczony deser pod słońcem.

Niewypieczony deser o smaku pysznego dwukolorowego deseru, który uwielbiają szczególnie nasze pociechy. Jednak ten kremowy tort z pewnością zadowoli nawet dużych. Spróbuj i osłodź weekend. 🙂

Składniki:

  • 1 l pełnego mleka
  • 100 g skrobi kukurydzianej
  • 100 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Krem

  • 500 ml śmietanki do ubijania 33%
  • 200 g czekolady
  • trochę rumu

Inne składniki

  • ciastka BEBE
  • Trochę rumu i mleka

Przygotowanie:

Wykładamy formę herbatnikami BEBE. Skrop je rumem i odrobiną mleka.

Przygotujemy pierwszą warstwę śmietanki – podgrzej 0,5 l mleka na ogniu i dodaj trochę rumu. W innej misce wymieszaj cukier granulowany, skrobię kukurydzianą, wlej pozostałe mleko. Mieszaj, aby uzyskać gładką mieszankę.

Gdy mleko zacznie się gotować, wlej do niego tę gładką mieszankę i gotuj przez około 2 minuty. Następnie dodaj masło i wylej całą, jeszcze gorącą masę na biszkopty BEBE. Gdy pierwsza warstwa kremu ostygnie, przygotuj drugą warstwę . Śmietanę ubijamy na małym ogniu. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i gotuj, aż czekolada się rozpuści.

Odstawić, ostudzić i polać pierwszą warstwą. Ciasto monte ułożone w ten sposób odstawiamy i chłodzimy. Włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Podawać pokrojone w kostkę. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!