Domownicy zjedli całe w jeden dzień. Znakomite ciasto orzechowe z pysznym kremem – Niebo w gębie

Do białek, ciągle mieszając, dodawać pojedynczo żółtka jajek.

Zmieszać 160 gram mąki z orzechami, a następnie ją z masą z jajek.

Blaszkę do pieczenia (okrągła – 25 cm) wyłożyć papierem pergaminowym.

Przygotowane ciasto wylać na blaszkę i wstawić do piekarnika, piec do suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia.

Gdy ciasto ostygnie należy przekroić je w dwóch miejscach, tak aby uzyskać 3 równe warstwy.

Przygotowanie kremu.

Wymieszać 4 całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy dodać mleko i ogrzewać w kąpieli wodnej. Całość mieszać aż krem zgęstnieje, po czym krem należy odstawić do wystygnięcia.

Następnie należy rozgnieść miękkie masło. Tak przygotowane masło dodawać po łyżce do schłodzonego kremu z poprzedniego punktu – przez cały czas mieszając do uzyskania jednolitej gęstej masy.

Po skończeniu kremu można przystąpić do warstwy z orzechów włoskich.

error: Treść zabezpieczona !!