Pączki na skondensowanym mleku – najszybsze i najpyszniejsze. Obłędny smak

Najprostsze, najszybsze i najpyszniejsze pączki na skondensowanym mleku.

Przepis znany z pewnością większości słowiańskich gospodyń kilka pokoleń wstecz. Wykonanie go zajmuje zaledwie kilka minut!

Składniki

  • Cukier puder jeśli lubimy
  • Jajka – 2szt
  • Mąka pszenna
  • Olej roślinny
  • Soda – szczypta
  • Skondensowane mleko – 1 puszka
  • Sól – szczypta

Przygotowanie

Najpierw musimy roztrzepać jajka i wymieszać je razem ze puszką skondensowanego mleka. Następnie dodajemy sól i sodę i znowu mieszamy. Dosypujemy stopniowo mąkę, tak aby uzyskać miękkie, delikatnie lepkie i trwałe ciasto.

Wałkujemy ciasto na blacie, nie używając do tego mąki. Tworzymy z ciasta gruby walec i kroimy na kawałki od dwóch do trzech centymetrów. Uzyskane fragmenty formujemy w małe kulki.

W garnku podgrzewamy olej roślinny i na małym ogniu powoli smażymy pączki na złoty kolor. Trzeba uważać, bo zbyt duża temperatura spowoduje, że pączki będą spalone i miejscami surowe.

Teraz wystarczy posypać pączki cukrem pudrem i gotowe! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!