Puszyste drożdżówki z twarogiem i gruszkami

Puszyste drożdżówki z twarogiem i gruszkami – procedura przygotowania

Ciasto

  • mąka zwykła – 500 g
  • sól – 1 szczypta
  • świeże drożdże – 35 g
  • cukier – 1 łyżeczka
  • letnie mleko – 200 ml
  • majonez – 50 g
  • roztopione masło – 80 g + 30 g do smarowania
  • jajka – 2 szt
  • żółtko – 2 szt
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • skórka z cytryny – do smaku
  • rodzynki – do smaku
  • rum – według potrzeby

Nadzienie serowe

  • miękki twarożek – 2 kostki
  • cukier – do smaku
  • sok z cytryny – 2 łyżki
  • jajka – 2 szt
  • budyń waniliowy w proszku – 2 łyżki

Nadzienie gruszkowe

  • gruszki – 6 szt
  • cukier – do smaku
  • mielony cynamon – 1 łyżeczka
  • budyń waniliowy w proszku – 1 łyżka
  • woda – według potrzeb

Przygotowanie

Do miski wlej letnie mleko i rozdrobnij w nim drożdże. Dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki i wszystko dokładnie wymieszać. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 15 minut. Do dużej miski wsypać przesianą mąkę ze szczyptą soli i wymieszać. Dodać majonez i roztopione, ostudzone masło. Zmieszaj 1 całe jajko i 2 żółtka z mlekiem i dodaj je do mąki.

Dodać cukier waniliowy, skórkę z cytryny oraz drożdże i wszystko dokładnie wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

W czasie gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie. Białka ubić na pianę i odstawić. Do miski włóż serek wiejski i posłodź go według własnego uznania. Dodać sok z cytryny, 2 żółtka, ubite białka, budyń w proszku i wszystko dokładnie wymieszać.

Gruszki umyć pod bieżącą wodą, zetrzeć na tarce i wrzucić do garnka. Dodać cukier i cynamon i wszystko razem dusić. Gdy gruszki zmiękną, dodać budyń rozpuszczony w niewielkiej ilości wody, dokładnie wymieszać i chwilę gotować.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na posypaną mąką bułkę i podziel na 25 równych części, z których uformuj kulki. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 10 minut. Następnie uformuj z nich ciasteczka i w każdym zrób małą dziurkę. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie w zagłębienia wkładamy farsz.

Udekoruj ciasta gotowanymi na parze rodzynkami nasączonymi rumem. Blaszkę z bułeczkami włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-⁠20 minut w temperaturze 180°C. Zaraz po wyjęciu z piekarnika posmaruj je roztopionym masłem i rumem.

Wskazówka: Jeśli zostało Ci masło rumowe, posmaruj nim nadzienie.

error: Treść zabezpieczona !!