Puszyste naleśniki z bananami. Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach.

Bardzo łatwe w przygotowaniu naleśniki na zakwasie z bananami, to szybkie śniadanie na każdą kieszeń. Pyszna potrawa, która zachwyci nawet największego niejadka.

Składniki:

  • 260 g mąki pszennej,
  • 3 banany,
  • 200 ml mleka,
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka suchych drożdży,
  • olej słonecznikowy,
  • 200 ml wody.

Dodatki:

  • Nutella,
  • bitą śmietana,
  • twarożek,
  • czekolada,
  • świeże owoce.

Sposób przygotowania:

Proces przygotowania rozpoczynamy od wyboru bananów. Dojrzałe owoce nadadzą słodyczy naszym naleśnikom. Obrane banany kroimy w plasterki i przekładamy do miski. Następnie dodajemy cukier, szczyptę soli i świeże jajka.

Do bananów i jajek wlewamy mleko i dosypujemy suche drożdże. Składniki blendujemy do momentu uzyskania gładkiej masy.

Do tak przygotowanej masy dodajemy wodę i mąkę. Wszystko mieszamy delikatnie i dokładnie trzepaczką, aż zniknie ostatnia grudka.

Miskę z ciastem nakrywamy folia spożywczą i pozostawiamy na pół godziny, do wyrośnięcia.

Gdy ciasto urośnie należy je ostrożnie wymieszać, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.

Ciasto odmierzamy chochelką i wylewamy, na uprzednio ogrzaną i natłuszczoną olejem roślinnym, patelnię.

Każdy naleśnik po odwróceniu smarujemy odrobiną oleju. Patelnię także smarujemy olejem przed wylaniem kolejnej porcji ciasta.

Puszyste naleśniki podajemy z wybranymi dodatkami i dekorujemy, np. bitą śmietaną i owocami. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!