Lekkie i kruche chrusty z wodą mineralną. Zaskoczę Cie tym przepisem. Tak przygotowała je moja babcia.

Chrusty to bardzo popularny, a przede wszystkim smakowity deser.

Cieszy się bardzo dużą popularnością, a jego wykonanie nie zajmuje wiele czasu i nie należy do trudnych. Wystarczy chwila wolnego czasu i smakowita, słodka przekąska dla rodziny jest gotowa. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Chrusty – składniki

Do przygotowania chrustów będziesz potrzebować:

  • mąka – 3 szklanki
  • woda mineralna – 1 szklanka
  • cukier – 1 łyżeczka
  • sól – szczypta
  • wódka – 3 łyżki
  • kwaśna śmietana – 1 łyżka

Chrusty – sposób przygotowania

Mąkę wsypujemy do miski, w środku kopczyka robimy wgłębienie. Wlewamy do niego wódkę, wodę mineralną i śmietanę. Wsypujemy sól i cukier. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Blat lub stolnicę posypujemy mąką i zagniatamy ciasto. Odkładamy je na 10 – 15 min na bok, przykrywamy ściereczką. Po tym czasie zagniatamy ponownie.

Ciasto dzielimy na 5 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok. 1 mm. Powstałe placki zwijamy w rulony. Bierzemy ostry nóż i nacinamy każdy rulonik pod kątem 45 stopni na grubość ok. 2 cm. Dociskamy wolny brzeg w każdym z ruloników, by nie odwinęły się podczas smażenia.

Pół litra oleju roślinnego rozgrzewamy w głębokiej patelni lub w garnku. Wrzucamy do niego chrusty i smażymy je z każdej strony na złocisty kolor.

Podczas smażenia chrusty otworzą się i rozwarstwią. Gotowe chrusty odsączamy na ręczniku papierowym. Polewamy je syropem posypujemy cukrem pudrem lub siekanymi orzechami.

Składniki na syrop:

  • cukier – 1 szklanka
  • woda – 2/3 szklanki
  • miód – 1 łyżeczka

Składniki mieszamy i gotujemy do momentu wrzenia.

error: Treść zabezpieczona !!