Do mielonego …. dodać jajko, jogurt i czosnek. Ten przepis to wspaniałe danie, które każdy chce znać.

Wyjątkowe kotlety mielone

Będziesz zaskoczony różnicą, jaką jogurt naturalny, jajko i czosnek sprawiają, że tradycyjne polskie kotlety mielone są jeszcze smaczniejsze! Po wypróbowaniu tej wersji już nigdy nie będziesz mógł wrócić do starego przepisu na kotlety mielone. Jogurt naturalny odgrywa w tym przepisie najważniejszą rolę, sprawiając, że te kotlety są delikatne i pyszne.

Lista składników

  • 250g mięsa mielonego
  • Mleko – 200ml
  • Jogurt naturalny 200ml
  • jajko – 1 sztuka
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Mąka pszenna – 4 łyżki stołowe
  • proszek do pieczenia – 1 torebka
  • tymianek – 1/2 łyżeczki
  • chili – 1 łyżeczka (opcjonalnie)
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

W misce wymieszaj mleko z niewielką ilością jogurtu naturalnego. Wymieszać z mięsem mielonym, jajkiem i rozgniecionym czosnkiem. Na koniec dodaj proszek do pieczenia, sól i pieprz.

Dokładnie połącz składniki. Wmieszaj mąkę pszenną, aż masa stanie się gęsta.

Na dużej patelni rozgrzej olej i uformuj kotlety do pożądanej wielkości. Wrzuć je na gorący olej i uformuj drewnianą łopatką lub łyżką.

Aby uzyskać złotobrązową skórkę, smaż kotlety z obu stron. I to wszystko. Życzymy smacznego obiadu!

error: Treść zabezpieczona !!