Gdybym znała ją wcześniej, zrobiłabym znacznie więcej słoików – Oto przepis na letnią sałatkę na chłodniejsze dni.

Fantastyczny przepis na domową, warzywną sałatkę. Będzie doskonałą na chłodne, zimowe dni. Dzięki niej przypomnisz sobie smak letnich warzyw… Koniecznie spróbuj!

Potrzebujesz:

  • ogórki – 1 kg
  • pomidory – 1,5 kg
  • papryka słodka – 3 szt.
  • cebula – 3 szt.
  • marchewka – 1 szt.
  • czosnek – 1 główka
  • natka pietruszki i koperek
  • pikantny papryka do smaku
  • sól – 1,5 łyżki
  • cukier – 2 łyżki
  • olej roślinny – 100 ml
  • ocet –  na 1 litr marynaty 1 łyżka

Przygotowanie:

Pokrój ogórki na plasterki.

Cebule pokrój natomiast w półpierścienie.

Paprykę słodka w paski, pikantną – w małe kawałki.

Wskazówka: aby uzyskać piękny efekt, użyj różnokolorowych papryk. Zetrzyj trzy marchewki na grubej tarce lub po prostu pokrój w paski.

Pokrój pomidory na plasterki. Wymieszaj wszystkie warzywa w dużym pojemniku, dodaj posiekany czosnek, zioła, sól, cukier, olej roślinny.

Wymieszaj i odstaw na 1 godzinę, zamieszaj od czasu do czasu.

Włóż warzywa do czystych słoików i zalej marynatą z octem.

Zakręć pokrywkami. Wlej ciepłą wodę do garnka, ułóż na jego dnie bawełniany ręcznik, a na nich słoiki.  Sterylizuj od momentu wrzenia przez 25 minut. Po tym czasie odwróć słoiki do góry dnem i zawiń w ciepły koc do ostygnięcia. Sałatkę przechowuj w piwnicy lub spiżarni.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!