Wyśmienita, dietetyczna sałatka z kapusty dla wszystkich miłośników zdrowych potraw. Można jeść ją rano i wieczorem, bez strachu o zbędne kilogramy.
Trafiłeś w miejsce, w którym znajdziesz przepis na dobrą, pożywną sałatkę. Jeśli ważne jest dla Ciebie jedzenie, które będzie zdrowe, a jednocześnie wspomoże odchudzanie, wypróbuj te dwa pomysły.
Sałatka z kukurydzą i jabłkiem
Składniki:
- 100 g zielonego jabłka
- 1 ogórek sałatkowy
- 400 g kapusty
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- kukurydza konserwowa
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- posiekany koperek
- sól, przyprawy do smaku
Jak przygotować:
Umyj ogórek, kapustę i jabłko. Kapustę i ogórek należy pokroić w cienkie paski. Wymieszaj je razem w misce. Pokrój obrane jabłko w drobną kostkę i dodaj kilka kropel soku z cytryny. Dołóż do kapusty i ogórka. Posiekaj koperek i dodaj do reszty składników. Wsyp kukurydzę, dolej jogurt i przypraw wedle uznania. Wszystko dokładnie wymieszaj. Smacznego!
Sałatka z jajkami i kolendrą
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 400 g kapusty
- 1-2 łyżeczki musztardy
- 3 łyżeczki śmietany
- 1-2 gałązki kopru i kolendry
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy
Jak przygotować:
Podobnie jak wyżej, kapustę i ogórka pokój w cienkie paski, posiekaj zioła. Białko ugotowanych jajek pokrój w kostkę, a żółtka najwygodniej będzie Ci rozetrzeć widelcem. Do rozgniecionych żółtek dodaj przyprawy, śmietanę, musztardę i oliwę. Dobrze połącz składniki. W miskę wsyp pokrojone warzywa, białka i dokładnie wymieszaj z masą z żółtek i już gotowe!