Z 2 litrów mleka mam 1 kg pysznego sera: Jak samemu zrobić domowy, pyszny, ser – Oto przepis

Lubisz sery? Pewnie tak, jednak jeśli masz pewne wątpliwości co do składu i jakości serów dostępnych w sklepach, to rozwiąż ten problem i zrób ser po prostu sam, domowym sposobem.

Przygotuj 2 litry mleka, a będziesz miał kilogram doskonałego sera podobnego w smaku do sera feta, który doskonale będzie smakował z chlebem lub ulubioną sałatką.

Zapytasz jak taki ser zrobić.

Już spieszę z informacją. Potrzebne Ci będzie wspomniane już mleko w ilości 2 litrów, a także około 2 ml soli, 400 gram śmietany i 6 jajek.

Po przygotowaniu składników przystąp do pracy, a więc wlej mleko do garnka, dodaj soli, wymieszaj i zagotuj. Następnie do zagotowanego już mleka wlej ubite jajka wraz z kwaśną śmietaną oraz wszystko dokładnie wymieszaj i przez około 5 minut gotuj.

Na samym końcu do durszlaka wyłożonego gazą wylej całą masę i po odcedzeniu, dobrze odciśnij. Teraz już musisz tylko zaczekać aż ser ostygnie i gotowe.

Zawiń go i włóż do lodówki. Jeśli chcesz, aby ser był bardziej miękki, zamiast śmietany dodaj kefir w ilości 200 ml.

SMACZNEGO!

error: Treść zabezpieczona !!