Stwórz gwiazdę każdej imprezy: pachnący, smakowity likier miętowy w prostym przepisie z zaledwie 4 składnikami.

Każdy, kto spróbuje tego domowego likieru miętowego, na pewno poprosi Cię o przepis. To jest dokładnie to, co robi mój mąż w naszym domu, a także co zamawiają nasi sąsiedzi.

Składniki do przygotowania:

  • 500 ml wódki
  • 200 ml wody
  • 30 – 40 g mięty
  • 300 g cukru pudru

Instrukcje przygotowania:

Rozpocznij od zebrania 5-6 dużych gałązek świeżej mięty. Oderwij liście i włóż je do pojemnika o pojemności jednego litra. Następnie zalej je wódką.

Zamknij pojemnik i dokładnie dokręć pokrywkę. Umieść go w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej i pozostaw na około tydzień, regularnie mieszając liście.

Po upływie tego czasu, wsyp cukier do garnka i zalej wodą. Gotuj, aż powstanie syrop, a następnie zostaw do ostygnięcia.

Przecedź nalewkę miętową przez sito do innego, czystego pojemnika. Dodaj do niej ostudzony syrop i dokładnie wymieszaj.

Teraz możesz przelać likier do butelki. Pozostaw go na co najmniej 1 miesiąc w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej.

Likier będzie gotowy po miesiącu, ale warto uzbroić się w cierpliwość i poczekać. Będzie on hitem każdego przyjęcia!

Na zdrowie! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!