Co powiecie na soczysty deser w stylu retro o zapachu rumu i polewie cytrynowej – Każdy poradzi sobie z prostymi instrukcjami

Deser z cukierni retro

Kiedyś w każdej cukierni można było znaleźć poncze. Dziś częściej można je spotkać w klasycznych cukierniach z czeskimi deserami. Poncze pięknie wyglądają, pięknie wyróżniają się na talerzu, a przy tym mają swój typowy smak. Kawałki te składają się  z warstw połączonych marmoladą, która dodatkowo nadaje im pikantnego akcentu. Choć wyglądają na skomplikowane, przy dobrej organizacji pracy możemy przygotować je w domu.

Wskazówki dotyczące przygotowywania

Aby płaty ciasta dobrze się odklejały, warto posmarować papier do pieczenia zimnym masłem. Jeśli nie chcemy dodawać do deseru alkoholu, możemy użyć ponczu rumowego (aromat rumowy).

Ciasto składa się z kilku warstw. Wszystkie warstwy układamy jedna na drugiej, następnie obciążamy je i pozostawiamy na co najmniej trzy godziny. Dzięki takiemu ułożeniu nacięcia zostaną dobrze nawilżone i ładnie się ze sobą połączą. Deser najlepiej przygotować wieczorem, aby mógł przesiedzieć do rana. Dlatego konieczne jest zarezerwowanie odpowiedniej ilości czasu. Musimy je liczyć z dodatkowym czasem, gdy lukier stwardnieje.

Glazurę cytrynową należy przygotować stopniowo dodając płyn. Gotowy deser można udekorować polewą czekoladową dostępną w sklepie lub przygotować go w domu.

Ciasto ponczowe

Do tych kawałków retro potrzebne będą: 

1.Na pierwszy arkusz ciasta:

  • 5 jajek,
  • 5 łyżek cukru,
  • 5 łyżek mąki półgrubej. 

2.Drugi arkusz ciasta:

  • 5 jajek,
  • 5 łyżek cukru,
  • 5 łyżek mąki półgrubej,
  • odrobinę czerwonego barwnika spożywczego w żelu,

3.Do smarowania:

  • 1 szklanka konfitury porzeczkowej.

4.Na wywar:

  • 300 g cukru pudru,
  • 200 ml wody,
  • 100 ml rumu
  • ½ łyżeczki kwasku cytrynowego.

5.Na lukier:

  • 250 g cukru pudru,
  • 5 łyżek mleka,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka kaszki manny i polewy czekoladowej. 

Jak to zrobić

Rozgrzej piekarnik do 170-180°C . Dwie jednakowej wielkości blachy wyłóż papierem do pieczenia i lekko posmaruj zimnym masłem.  Jajka ubić w misce, dodać cukier i ubić  mikserem ręcznym, aż powstanie gęsta, biała piana. Zajmuje to około kwadransa. Następnie dodaj mąkę.

Mieszamy trzepaczką, a następnie wylewamy ciasto na jedną z blach. Włóż do piekarnika i piecz. Zajmuje to około 5 minut (nie może być zbyt suche). Upieczoną blachę pozostawić do ostygnięcia. W ten sam sposób przygotuj drugi arkusz ciasta, który pomalujesz czerwonym barwnikiem do żelu spożywczego. Włóż do piekarnika i piecz około 5 minut.

Niech drugi arkusz ostygnie. Następnie przetnij oba arkusze na pół. Zrób wywar z wody, cukru i kwasku cytrynowego. Pozostawić do ostygnięcia, następnie dodać rum lub aromat rumowy lub w razie potrzeby dodać wodę.

Złóż deser. Najpierw rozsmaruj marmoladę na jasnym talerzu, następnie na kolorowym talerzu, posmaruj go połową smarowidła i ponownie nałóż marmoladę. Ponownie ułóż jasny arkusz, smarowidło, marmoladę i na koniec kolorowy arkusz. Wszystko przykrywamy papierem, na którym było pieczone, a na wierzch kładziemy wolną blachę, do której można wlać odrobinę wody. Pozostaw ładunek na co najmniej 3 godziny.

Przygotuj gładką glazurę z cukru, gorącego mleka, soku z cytryny i kaszy manny. Płyn dodawaj partiami, żeby nie był zbyt rzadki. Rozsmaruj lukier na dojrzałym deserze. Niech stwardnieje. Następnie nadal możesz ozdobić powierzchnię polewą czekoladową. Po całkowitym wyschnięciu lukieru poncz deserowy pokroić w plasterki .

error: Treść zabezpieczona !!