Domownicy zjedli cały garnek w jeden dzień: Sycąca zupa z serem i grzybami – Oto przepis.

Oto przepis na szybką i łatwa do wykonania zupę serowo-jarzynową z grzybami.

To znakomity pomysł na pyszny, sycący obiad.

Składniki:

  • serek topiony śmietankowy – 250 g
  • pieczarki – 7-8 szt.
  • ziemniaki – 3-4 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • marchew – 1 szt.
  • opcjonalnie – inne warzywa, które zalegają w lodówce (np. seler, brokuły, kalafior…)
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Umyj i obierz jarzyny i pieczarki. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Pieczarki pokrój na kawałki, a ziemniaki w kostkę. Marchewkę zetrzyj na tarce.

Rozgrzej na patelni trochę oleju. Wrzuć na niego cebulkę i podsmażaj przez chwilę. Następnie dodaj marchew i pieczarki.

Potem dorzuć ziemniaki i przez chwilę podsmażaj całość. Dzięki temu procesowi skrócisz czas gotowania zupy, która będzie w rezultacie miała lepszy smak.

Jarzyny umieść w garnku i zalej wodą lub jeszcze lepiej – bulionem. Doprowadź do wrzenia, dopraw do smaku pieprzem i solą. Gotuj danie ok. 10 min. Po tym czasie wrzuć ser.

Zupę możesz dodatkowo zblendować. A oto propozycje podania:

  • posyp porcje zupy startym serem żółtym,
  • podaj do zupy grzanki czosnkowe,
  • do każdej porcji dodaj kleks śmietany.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!