Wszyscy w domu się zajadają. Do blendera wkładam 2 jajka, płatki owsiane i garść szpinaku: Hit w mojej kuchni

Znudziły Ci się klasyczne naleśniki, a może chcesz przekonać swoje dziecko do zdrowego odżywiania?

Proponujemy cienkie placki w wersji fit o oryginalnym, zielonym kolorze. Wszystko za sprawą… szpinaku!

Naleśniki szpinakowe – składniki

Na szczęście do przygotowania zielonych naleśników nie potrzebujesz sztucznych barwników. Wystarczy 150 g świeżego szpinaku oraz:

  • 2 jajka;
  • płatki owsiane (150 g);
  • 100 g startego, żółtego sera;
  • olej słonecznikowy (2 łyżki);
  • 2 szklanki wody;
  • sól, pieprz.

Jak przygotować zielone naleśniki?

Umyte liście szpinaku, płatki owsiane i jajka umieść w naczyniu blendera. Następnie zalej wszystko szklanką przegotowanej wody i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Odstaw ciasto na pół godziny, aby „odpoczęło”.

Po upływie 30 minut dopraw do smaku, dodaj olej słonecznikowy i kolejną partię wody. Wymieszaj drewnianą łyżką. To już przedostatni etap.

Chwyć chochlę, nabierz nią ciasta i rozlewaj na rozgrzaną patelnię. Pamiętaj, naleśniki nie mogą być za grube!

Gdy jedna strona placka będzie zarumieniona, posyp go serem i złóż na pół. Poczekaj, aż ser się rozpuści.

Wtedy naleśnik jest gotowy! Bon apetit!

error: Treść zabezpieczona !!