Każda gospodyni musi znać ten przepis: Bułeczki po Turecku – pyszne, miękkie i delikatne – bez dodatku drożdży.

Masz ochotę na pyszne bułeczki, ale ciasta drożdżowe nie są Twoją mocną stroną?

Spróbuj naszego przepisu na bułeczki z nadzieniem do których wykonania nie potrzebujesz drożdży. Mamy dla Ciebie super łatwy przepis. Jeśli raz spróbujesz tych bułek – później będziesz je robić bardzo często.

Potrzebne składniki:

  • 430g mąki
  • 3 jaja
  • 100g masła
  • 12g proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki kefiru
  • 15ml octu
  • 250g sera bryndza

Sposób przygotowania:

W misce przy pomocy trzepaczki wymieszaj ze sobą kefir, ocet, cukier oraz sól. Do mieszaniny dodaj 2 białka oraz 1 żółtko.

Do przygotowanego „zaczynu” przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia, a następnie zacznij wyrabiać ciasto.

Kiedy ciasto zostanie dokładnie ugniecione i nie będzie miało elastyczną zwartą konsystencję musisz podzielić je na małe porcje. W tym przypadku możesz podzielić ciasto na kilka mniejszych części i z każdej z nich uformuj wałek.

Każdy gotowy wałek podziel na kilka małych kawałków.

Przygotuj nadzienie – aby nadzienie było gotowe wystarczy, że bryndzę rozgnieciesz łyżką bądź widelcem w misce.

Z pokrojonych kawałków ciasta uformuj kulki. Następnie każdą rozgnieć dłonią i dodaj odrobinę farszu serowego i zagnieć tak by farsz nie wypłynął.

Gotowe kulki posmaruj żółtkiem i natnij od góry. Bułeczki piecz w 200 stopniach przez 30 min. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!