To ciasto za 100 punktów: Dwukolorowe ciasto z bitą śmietaną: Zapomnij o suchym cieście.

Doskonały przepis na dwukolorowe ciasto, które możesz przygotować z owocami do smaku. Ciasto w ogóle nie jest suche a to dzięki bitej śmietanie, którą dodaje się do ciasta.

Koniecznie spróbuj, a na pewno nie zrobisz tego po raz ostatni.

Przygotowanie:

  • 250 ml śmietanki do ubijania
  • 4 jajka
  • 250 g cukru pudru (jeśli lubisz mniej słodkie desery, użyj tylko 200 g)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 300 g mąki półgrubej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g owoców – brzoskwinie, morele, truskawki lub inne owoce

Do posypania:

  • Cukier puder

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Przygotujemy blachę o wymiarach 30 x 25 cm. Spód dokładnie przecieramy oliwą i posypujemy mąką. Owoce pokroić na małe kawałki lub włożyć w całości.

Możesz użyć świeżych lub konserwowanych owoców. Jeśli używasz owoców w puszkach, usuń cukier, aby ciasto nie było zbyt słodkie. Śmietanę ubić na gęstą bitą śmietanę.

W drugiej misce ubij jajka z cukrem i wanilią na piankę. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Delikatnie wymieszać partiami.

Na koniec lekko wymieszaj z bitą śmietaną. Kakao dodajemy do połowy. Teraz możemy nakładać warstwy.

Ciemne ciasto wylewamy na spód, układamy pokrojone w plastry truskawki, a na wierzch wylewamy jasne ciasto. Pieczemy na złocisty kolor – szaszłykiem sprawdzamy czy ciasto jest upieczone (30 – 45 minut). Przed podaniem posyp wierzch cukrem pudrem.

error: Treść zabezpieczona !!