Przepyszny deser, który możesz zrobić nawet wtedy, gdy nie masz piekarnika. Wystarczy zwykła patelnia. Potem przełożysz go kremem i gotowe.

Do przygotowania tego fantastycznego deseru potrzebujesz tylko patelni. Przyrządzenie go jest naprawdę banalne – mieszasz, smażysz, przekładasz kremem i gotowe. Możesz zaskoczyć swoich gości.. i zapomnieć o piekarniku!

Składniki:

  • 200g śmietany (18-20%)
  • 150g gotowanego, skondensowanego słodzonego mleka
  • 220g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 130g masła
  • 100ml miodu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Jajka, masło i miód umieść w małym garnku. Następnie dodaj szczyptę soli. W kąpieli wodnej  umieść garnek i mieszaj składniki aż do ich całkowitego połączenia. Na końcu dodaj sodę i ponownie wymieszaj. Kiedy masa zacznie się pienić dodaj niewielką część mąki. Następnie ściągnij garnek z kuchenki i poczekaj chwilę aż masa się lekko przestudzi.

Kiedy masa przestygnie możesz zagnieść ją na ciasto i podzielić je na 8 w miarę równych części. Na desce rozwałkuj każdy kawałek z osobna. Smaż kawałki z obu stron na suchej patelni (1-2 minuty). Zostaw do ostygnięcia.

Przygotuj krem dokładnie mieszając skondensowane mleko ze śmietanką. Usmażone placuszki przekładaj kremową masą. Ostatnią warstwą powinien być krem.

Włóż ciasto do lodówki i odczekaj kilka godzin. Po tym czasie możesz je dowolnie udekorować. Szczególnie polecamy dekoracje z bitej śmietany, polewy czekoladowej i świeżych owoców. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!