Ciasteczka miodowe – świąteczny przysmak – znikają pierwszego dnia po zrobieniu.

Najpierw przygotuj ciasto. W małym rondelku połącz wszystkie składniki, oprócz mąki. Mieszaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Nie powinien się przypalać. Wymieszaj masę z mąką.

Następnie zagnieść ciasto i odstawić na 2 godziny. Rozwałkować ciasto na grubość od 2 do 3 mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka o średnicy około 3 cm. Kółka należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec kółka w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez 7 minut.

Następnie przygotuj nadzienie. Połącz grubą mąkę z mlekiem i cukrem waniliowym. Zagotuj wszystkie składniki, aby uzyskać gładką masę. Po ugotowaniu poczekaj, aż masa ostygnie. Dodaj cukier do masła i ubij śmietanę. Powoli dodawaj ostudzoną masę do ubitego masła. Wymieszaj masę, aż będzie gładka.

Gładką masę wyłożyć na upieczone krążki ciasta. Zanurz kółka w masie, a następnie zanurz je w polewie. Aby przygotować polewę, rozpuść czekoladę bez dużej ilości tłuszczu. Udekorować ciastka, używając drobno posiekanych orzechów.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!