Małe bułeczki z chrupiącą skórką i nadzieniem raz dwa gotowe: 1 szklanka jogurtu, ser i 20 minut w piekarniku.

Na początku olej, wodę oraz jogurt wlewamy do miski, dodajemy także białko, sok z cytryny, sól oraz cukier i całość bardzo dokładnie mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i wsypujemy przesianą mąkę.

Wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy miękkie masło i wyrabiamy gładkie ciasto. Przekładamy ciasto do miski, po czym przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i zostawiamy na 10 minut.

W tym samym czasie można pokroić zioła i wymieszać je z serkiem śmietankowym, chyba, że ktoś ma ochotę na inne nadzienie, to wszystko zależy od preferencji. Następnie ciasto należy uformować w długi rulon i podzielić je na mniejsze kawałki.

Następnie utworzyć z tych kawałków kulki i stworzyć z nich placuszki, na których brzegu układamy nadzienie z serka i zawijamy.

Tak przygotowane bułeczki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i smarujemy na wierzchu roztrzepanym żółtkiem zmieszanym z olejem i posypujemy sezamem.

Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. 

Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!